Om ook in de winter warme voeten te houden, kun je ervoor kiezen vloerverwarming aan te laten leggen. We leggen uit wat je daar allemaal over moet weten, bijvoorbeeld welke systemen er zijn en wat de prijs ongeveer is.
Waarom vloerverwarming laten aanleggen?
De belangrijkste reden om vloerverwarming aan te laten leggen? Jouw eigen comfort. Niemand wil koude voeten in huis. Met vloerverwarming los je dat probleem voor eens en altijd op. Ook is vloerverwarming een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Deze vorm van verwarming verbruikt namelijk minder energie dan traditionele radiatoren, waarmee jij bespaart op je energierekening. Bovendien nemen die radiatoren zo geen ruimte in beslag in je woning.
Houd rekening met de vloer die je hebt
Bij het aanleggen van vloerverwarming speelt de vloer die je hebt een grote rol. De warmte moet namelijk goed doorgegeven worden. De warmte circuleert onder de vloer, maar moet in de kamer boven de vloer komen. Kies bijvoorbeeld voor een PVC, stenen of laminaat vloer. Tapijt is ook een optie, maar let dan op de isolerende eigenschappen van het tapijt. Houd goed rekening met de thermische weerstand en kies als dat kan voor geen ondervloer.
De twee systemen bij vloerverwarming
Er bestaan twee systemen om je vloer te verwarmen: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Beide zullen we kort toelichten:
- Elektrische vloerverwarming
Bij deze methode worden er elektriciteitsdraden onder de vloer aangelegd. Dit type systeem is vooral handig als je een ruimte niet te lang achter elkaar door maar wel snel wil verwarmen, denk aan de badkamer of een hobbykamer. Als je een kamer wel lang wilt verwarmen, kan dat op lange termijn de stroomkosten op laten lopen. Dan is het slimmer voor optie 2 te kiezen.
- Vloerverwarming door water
De vloer wordt dan voorzien van leidingen van kunststof waar het warme water doorheen stroomt. In de speciale verdeelunit zit een pomp die zorgt voor de circulatie van het water in het systeem. Die unit regelt ook de temperatuur van het water, zodat die niet te hoog wordt.
Wordt het hoofd- of bijverwarming?
Bij vloerverwarming als hoofdverwarming heb je geen andere warmtebronnen nodig. De warmte komt dan uit de vloer en verspreid zich gelijkmatig over de ruimte. Als bijverwarming is de vloerverwarming extra, dan heb je bijvoorbeeld ook een radiator of panelen staan voor warmte.
Hoeveel kost het verwarmen van je vloer?
Hoeveel het kost vloerverwarming aan te laten leggen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zit er een verschil in of je de verwarming in je bestaande vloer of nieuwe vloer wilt. Ook het aantal vierkante meters en of het hoofd- of bijverwarming is spelen mee. Volgens Homedeal kost vloerverwarming gemiddeld 1.300 euro om te plaatsen.
Altijd warme voeten hebben in huis? Schakel Totaalbouw.nl in
Totaalbouw.nl helpt je verder met jouw project. Bekijk ons project over vloerverwarming in Vreeswijk, waar we zo’n 60 vierkante meter aanlegden. Neem contact op, dan gaan wij met jouw klus aan de slag.